SEO

SEO voor Afbeeldingen: 8 praktische tips

Afbeeldingen zijn cruciaal op je website, ze maken je content visueel aantrekkelijk en versterken je boodschap. Maar afbeeldingen hebben ook een enorme impact op je SEO-prestaties, zeker wanneer afbeeldingen niet geoptimaliseerd zijn, kan het een enorme negatieve impact hebben, en dat willen we niet. Daarom neem ik je in deze blog mee in 8 praktische tips, waarmee je direct aan de slag kunt om de afbeeldingen op jouw website te optimaliseren.

Waarom is het optimaliseren van afbeeldingen zo belangrijk?

Door je afbeeldingen te optimaliseren brengt een aantal voordelen met zich mee. Geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen voor een langere laadtijd, wat ervoor kan zorgen dat het bouncepercentage afneemt. Daarnaast worden geoptimaliseerde afbeeldingen hoger gewaardeerd door Google, wat zorgt voor hogere zoekresultaten.

Tip 1: Kies het juiste bestandsformaat voor je afbeelding

Het kiezen van het juiste bestandsformaat is essentieel om de laadtijd van je website te verbeteren zonder in te boeten op beeldkwaliteit. JPEG is perfect voor foto’s vanwege de balans tussen kwaliteit en bestandsgrootte, terwijl PNG ideaal is voor afbeeldingen met transparantie of scherpe lijnen. Voor vectorafbeeldingen zoals logo’s biedt SVG een schaalbare oplossing zonder kwaliteitsverlies, en het moderne WebP-formaat combineert kleine bestandsgrootte met hoge kwaliteit, wat zorgt voor snellere laadtijden.

Tip 2: Comprimeer afbeeldingen voor het uploaden

Een belangrijke optimalisatie is het verkleinen van afbeeldingen voordat je ze op de website plaatst. Hoe groter de afbeelding, hoe langer de laadtijd van de pagina. Snelle websites maken meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten. Het kiezen van het juiste bestandsformaat kan er al voor zorgen dat de afbeelding klein genoeg is. Is dat niet het geval, dan kun je afbeeldingen nog verder comprimeren. Er zijn geen exacte cijfers bekend vanuit Google, maar zorg ervoor dat een afbeelding niet veel groter is dan 250kb, hoe kleiner hoe beter, maar verlies niet te veel kwaliteit!

Tip 3: Optimaliseer de bestandsnaam

Door de bestandsnaam aan te passen naar een naam die te maken hebben met je afbeelding, help je hiermee zoekmachines om beter te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Dit draagt bij aan de betere vindbaarheid in de zoekmachines. 

Voorbeeld: Gebruik voor een afbeelding niet IMG_01.jpg als naam, maar bespreken-statistieken-bedrijfspresentatie.jpg

Tip 4: Stel de alt tekst in bij de afbeelding

Na het uploaden van de afbeelding kun je een Alt tekst toevoegen. Dit is een omschrijving van wat er te zien is op de afbeelding. Door de Alt tekst in te vullen wordt je website toegankelijker voor mensen met een visuele beperking. Schermlezers lezen namelijk de alt tekst voor. Zoekmachines gebruiken de Alt tekst om beter te begrijpen wat er op de afbeelding te zien is, en daardoor ook beter te ranken in Google. 

Voorbeeld: Een alt tekst voor een afbeelding van een persoon die een presentatie geeft: Man bespreekt statistieken tijdens bedrijfspresentatie

Tip 5: Schrijf content rondom de afbeelding

Door een duidelijke bestandsnaam en Alt tekst, weet Google waar de afbeelding over gaat. Maar door content rondom de afbeelding te schrijven, begrijpt Google dit nog beter.

Voorbeeld: schrijf een toelichtende alinea over de resultaten die besproken werden in de presentatie waar de foto genomen is.

Tip 6: gebruik unieke afbeeldingen

Gebruik unieke afbeeldingen op je website. Er zijn online veel gratis stock photos beschikbaar die aansluiten bij het onderwerp van je pagina. Echter is het altijd beter om eigen foto’s en infographics te gebruiken. Zoekmachines geven de voorkeur aan originele content, door het gebruik van eigen afbeeldingen ben je uniek en zal je sneller hoger ranken in de zoekresultaten.

Controleer en optimaliseer

Het optimaliseren van je afbeeldingen is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Controleer regelmatig de prestaties van je website. Ik gebruik hiervoor Google PageSpeed Insights. Hier krijg je inzicht in de laadtijd van je website op desktop en mobiel. Wanneer er elementen zijn die zorgen voor een lange laadtijd, dan wordt dat aangegeven. Hier kun je vervolgens mee aan de slag om de laadtijd verder te optimaliseren. Doordat je blijft aanpassen en verbeteren, zorg je ervoor dat je website altijd in topvorm is.

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je content en het verbeteren van de laadtijd van jouw website? Neem contact met ons op.

Waar zie jij kansen of uitdagingen?

Tijd voor een afspraak!

Naam
E-mailadres of telefoonnummer
Bedankt. Uw bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Luc Visser
SEO expert
Wil jij met onze expert sparren?
]