Google Mijn Bedrijf

Stappenplan en best practices voor het aanmaken van een Google Mijn Bedrijf profiel

Scoren in de local pack, zoals je in de afbeelding ziet, valt natuurlijk lekker op tussen alle andere zoekresultaten. Maar hoe kom je daar terecht? Dat doe je door een Google My Business-profiel aan te maken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een Google My Business-profiel aanmaakt en delen we de best practices.

Voordelen van een Google my business-profiel

Belangrijke voordelen van een Google My Business (GMB) profiel zijn de verbetering van zichtbaarheid in lokale zoekresultaten en de vermelding van je bedrijf op Google Maps. Dit maakt het voor klanten makkelijker om je te vinden en vertrouwen op te bouwen door middel van essentiële bedrijfsinformatie en recensies en dat allemaal zonder kosten.

EN zichtbaar zijn in lokale zoekresultaten is wel handig met de kennis dat ongeveer 46% van alle Google-zoekopdrachten een lokale intentie hebben. Dit betekent dat bijna de helft van de zoekopdrachten gericht is op het vinden van lokale bedrijven, producten of diensten in de directe omgeving van de gebruiker.

GMB fungeert dus als kosteloos marketingplatform waarmee je de zichtbaarheid kunt vergroten, informatie, aanbiedingen, evenementen en updates kunt delen. Door actief je GMB profiel te beheren en te optimaliseren, versterk je je online aanwezigheid en trek je meer lokale klanten aan. Dit draagt bij aan de groei en het succes van je bedrijf.

Google My business- profiel aanmaken in 11 stappen

Het aanmaken van een bedrijfsprofiel in Google Mijn Bedrijf is heel eenvoudig en zullen we stapsgewijs uitleggen.

Stap 1: Inloggen in Google

Zoek in Google naar ‘Google Mijn Bedrijf aanmaken’. Klik op de eerste link in de zoekresultaten en log in met je eigen Gmail of het account waarmee je het bedrijfprofiel wil aanmaken.

Stap 2: Bedrijf aanmaken

Als het goed is ben je nieuw in Google My Business en moet je nog een bedrijf aanmaken. Zodra je inlogt, word je direct doorgestuurd om een profiel aan te maken. De eerste stap is het invoeren van de bedrijfsnaam.

Stap 3: Bedrijfstype kiezen

Kies je bedrijfstype. Hierbij kun je uit drie opties kiezen:

Stap 4: Bedrijfscategorie opgeven

Kies de juiste bedrijfscategorie om klanten te helpen bij het vinden van bedrijven in verschillende branches. Kies een categorie waarin je goed zichtbaar wilt zijn, zoals bijvoorbeeld 'internetmarketing'. Je kunt meerdere categorieën toevoegen; stel je meest relevante categorie in als primair.

Stap 5: Adresgegevens invullen

Voer je adres, postcode en plaatsnaam zorgvuldig in. Deze gegevens zijn belangrijk voor het verifiëren van je account..

Stap 6: Contactgegevens invullen

Voeg je telefoonnummer en optioneel je website toe.

Stap 7: Account verifiëren

Kies ervoor om je profiel direct te verifiëren of doe dit later via 'Meer opties' en 'Later verifiëren'.

Stap 8: Services toevoegen

Voeg je services toe zodat klanten precies kunnen zien wat je aanbiedt. Het toevoegen van services is een belangrijke stap. Het is hierbij belangrijk dat je probeert dit zo compleet mogelijk te doen. Zo kunnen jouw klanten precies zien welke services (producten) jij aanbiedt. Je kunt kiezen uit meerdere services, je kunt ook zelf services toevoegen als je bijvoorbeeld niets kunt vinden dat past bij een product/dienst die jij aanbiedt. 

Stap 9: Openingstijden toevoegen

Voeg je openingstijden toe voor een compleet profiel. Je kunt meerdere dagdelen toevoegen, inclusief eventuele pauzes.

Stap 10: Voeg een beschrijving toe

Met het toevoegen van een beschrijving geef je klanten nog meer informatie over wat je doet. Probeer net zoals het toevoegen van je categorieën en services zo compleet mogelijk te zijn. Het toevoegen van een beschrijving is het eerste stuk tekst, dat de klant van je ziet. 

Bij het schrijven van een beschrijving voor je Google My Business (GMB) profiel zijn er verschillende belangrijke punten om rekening mee te houden, vooral met betrekking tot zoekwoorden en optimalisatie:

Gebruik relevante zoekwoorden: Identificeer welke zoekwoorden jouw potentiële klanten zouden gebruiken om je bedrijf te vinden. Zorg ervoor dat deze zoekwoorden natuurlijk in je beschrijving zijn verwerkt.

Wees specifiek en informatief: Beschrijf duidelijk wat je bedrijf doet, welke producten of diensten je aanbiedt en wat jouw unieke waardepropositie is. Gebruik concrete voorbeelden en feiten om je bedrijf te onderscheiden.

Houd het beknopt en overzichtelijk: Hoewel je gedetailleerd wilt zijn, moet je ook beknopt blijven. De beschrijving heeft een limiet van 750 tekens, dus kies je woorden zorgvuldig om de kern van je bedrijf over te brengen.

Spreek je doelgroep aan: Denk aan de taal en toon die je doelgroep aanspreekt. Schrijf op een manier die hen aanspreekt en hen aanmoedigt om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van je website of het bellen van je bedrijf.

Optimaliseer voor lokale SEO: Gebruik lokale zoekwoorden en vermeld je locatie(s) specifiek. Bijvoorbeeld, als je een tandartspraktijk in Amsterdam hebt, zou je "tandartspraktijk in Amsterdam" kunnen opnemen in je beschrijving.

Houd de beschrijving up-to-date: Zorg ervoor dat je beschrijving regelmatig wordt bijgewerkt om veranderingen in je bedrijf weer te geven.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een effectieve beschrijving schrijven voor je Google My Business profiel die niet alleen informatief is, maar ook geoptimaliseerd is voor zoekmachines, wat kan bijdragen aan een betere zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf online.

Stap 11: Foto’s uploaden

Upload foto’s van je bedrijf om een visuele indruk te geven aan potentiële klanten.

Nu je profiel is aangemaakt, is het tijd om het te optimaliseren en alle beschikbare informatie in te vullen.

Er zijn veel mogelijkheden met een bedrijfsprofiel en het is belangrijk dat je alle functies zo optimaal benut. Wil je meer weten over het optimaliseren van je bedrijfsprofiel? Lees dan onze blog over het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf. Heb je verder nog vragen? Wij helpen je graag!

Waar zie jij kansen of uitdagingen?

Tijd voor een afspraak!

Naam
E-mailadres of telefoonnummer
Bedankt. Uw bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Luc Visser
SEO expert
Wil jij met onze expert sparren?
]