Google Ads stappenplan

Hoe zet je succesvolle campagnes op met Google Ads

Stel je voor: je hebt als bedrijf een prachtige website, maar de ideale klant weet je er nog niet mee te bereiken. Hoe kun je ervoor zorgen dat potentiële klanten jouw website vinden én converteren? Een krachtige manier om dit te bereiken is via Google Ads. Maar waar begin je? Hoe zet je een effectieve campagne op die daadwerkelijk resultaten oplevert?

In dit artikel neem ik je mee door het stappenplan voor het opzetten van een succesvolle Google Ads-campagne. Van het bepalen van je doelstellingen tot het optimaliseren van je advertenties, praktische tips en belangrijke aandachtspunten die je helpen om het maximale uit je advertentiebudget te halen. Benieuwd hoe je jouw online aanwezigheid kan vergroten? Lees snel verder!

De mogelijkheden van Google Ads

Google Ads biedt verschillende mogelijkheden voor online adverteren. Voor elk doel is een campagnetype beschikbaar. De meest gebruikte campagnetypen zijn Performance Max, Search, Display en Shopping. Elke campagne biedt unieke functies en targeting mogelijkheden om je doelgroep effectief te bereiken en je marketingdoelen te behalen. Maar welk campagnetype past het best bij jouwsituatie? Dat ga ik je uitleggen aan de hand van een stappenplan.

Stap 1: Bepaal je doelstelling

Wat wil je bereiken met je Google Ads campagne? Wil je meer verkopen, meer leads, of wil je meer naamsbekendheid en zichtbaarheid creëren? Je doelstelling bepaalt welk campagnetype je het beste kunt gebruiken.

Stap 2: Kies het campagnetype dat aansluit bij je doelstelling

Nu je duidelijk hebt welke doelen je wilt bereiken met Google Ads, kun je het meest geschikte campagnetype kiezen waarmee je wilt starten.

  1. Search Campagnes: Gebruik deze als je meer leads en online verkopen wilt genereren door je advertenties te tonen bij relevante zoektermen op Google. Je advertenties worden getoond in de Google zoekresultaten.

  2. Display Campagnes: Ideaal voor het vergroten van zichtbaarheid en merkbekendheid door visuele en tekstadvertenties op een breed netwerk van websites en apps te plaatsen. Minder geschikt voor directe verkopen of leadgeneratie, maar het kan wel bijdragen aan deze doelen.

  3. Shopping Campagnes: Kies deze als je producten verkoopt in een webshop en ze bovenaan de zoekresultaten wilt laten verschijnen bij relevante zoekopdrachten in Google.

  4. Video Campagnes: Voor het vergroten van merkbekendheid en het aantrekken van potentiële klanten die je producten of diensten overwegen. Hoewel minder effectief voor directe verkopen en leadgeneratie, zijn ze krachtig voor het opbouwen van merkbekendheid.

  5. Performance Max Campagnes: Als je flexibiliteit wilt en je marketingbudget wilt toewijzen aan het meest presterende netwerk op elk moment, is de Performance Max-campagne een uitstekende keuze. Deze campagne optimaliseert de plaatsing van advertenties op alle Google-netwerken, wat resulteert in maximale impact op de juiste plaatsen en momenten.

Kies zorgvuldig op basis van je specifieke doelen en strategieën om het maximale uit je Google Ads-campagne te halen.

Stap 3: Kies de juiste campagne-instellingen

Inmiddels hebben we het doel van de campagne bepaald en het advertentietype gekozen. Tijd om de campagne op te zetten en in te stellen! De instellingen die je kiest, zijn afhankelijk van het campagnedoel dat je hebt gekozen. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste instellingen.

Allereerst zijn er de algemene instellingen, bestaande uit de campagnenaam en het netwerktype. Geef je campagne een duidelijke naam en kies het juiste netwerk op basis van het eerder gekozen campagnetype. Bijvoorbeeld: Naam klant - Netwerk - Datum. Je kunt meerdere netwerken selecteren, maar dat heeft wel invloed op je budgetverdeling. Voor gerichte metingen is het beter om andere kanalen uit te schakelen.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste biedstrategie te kiezen. Het is belangrijk dat de campagne eerst zoveel mogelijk data verzamelt. Daarom begin ik een search campagne altijd met “Klikken maximaliseren”. Hierdoor gaat Google zoveel mogelijk bezoekers genereren voor jouw budget. Wanneer de campagne conversies en dus ook conversiedata gaat opleveren, kan er worden overgeschakeld naar conversies maximaliseren.

Bij een Performance Max campagne is alleen de optie ‘Conversies maximaliseren’ beschikbaar, omdat deze campagnevorm echt gericht is op resultaat.

Voor een Display campagne zou je de biedstrategie ‘Doelvertoningspercentage’ kunnen gebruiken. Je wilt immers zo vaak mogelijk getoond worden om jouw merkboodschap te tonen aan de doelgroep. Conversies halen uit een Display campagne gebeurt vaak alleen als het om een remarketingcampagne gaat.

Stap 4: het opzetten van een campagne

Wanneer je nieuw bent met Google Ads, is het verstandig om te starten met een Search campagne. Dit is de oudste vorm van adverteren bij Google en het meest toegankelijk. Hiermee zorg je dat jouw advertenties zichtbaar zijn op de door jouw opgegeven zoektermen. Nu je de campagne instellingen hebt gekozen, kun je de campagne verder opzetten.

Dit doen we door het aanmaken van een Advertentiegroep. In de advertentiegroep komen de zoekwoorden te staan waarop je gevonden wilt worden. Hierin zijn drie opties:

  • Brede zoekwoorden: bij brede zoekwoorden wordt jouw advertentie getoond bij zoekwoorden die lijken op je zoekwoord. Voorbeeld: je opgegeven zoekwoord is zomerkleding en iemand zoekt op shirt met korte mouwen. Dan kan je advertentie ook getoond worden.
  • Woordgroepen: Bij woordgroepen wordt jouw advertentie getoond bij zoekopdrachten waar je zoekwoord in voorkomt. Voorbeeld: je zoekwoord is “stoel” en iemand zoekt op: stoel voor buiten. Dan kan je advertentie ook getoond worden.
  • Exacte zoekwoorden: Bij exacte zoekwoorden wordt jouw advertentie getoond bij zoekopdrachten die sterk lijken op jouw exacte zoekwoord. Een spelfout of lidwoord wordt door Google wel herkend. Voorbeeld: je zoekwoord is [gouden ketting] en iemand zoekt op een gouden ketting of gouden kettinkje, dan wordt je advertentie getoond.

Onder de advertentiegroepen komen je advertenties te hangen. Dit zijn responsive zoekadvertenties. Dit betekent dat je maximaal 15 koppen en 4 beschrijvingen kunt opgeven. Google combineert de verschillende mogelijkheden om te testen welke varianten het beste werken bij je doelgroep.

Stap 5: Kies je campagnebudget en zet je campagne live

Wanneer je alle campagne instellingen hebt doorlopen, advertentiegroepen en advertenties zijn aangemaakt, kun je een dagbudget instellen. Dit is het bedrag dat je gemiddeld wilt besteden per dag. Wanneer je dagbudget 30 euro is, kan het voorkomen dat er op sommige dagen iets meer of minder wordt uitgegeven. Maar het gemiddelde over een maand zal 30 euro per dag zijn.

Dan is het zover, je kunt je campagne publiceren! Google gaat je campagne beoordelen, en binnen enkele uren zal je campagne vertoond gaan worden bij je doelgroep.

Meer weten over Google Ads of hulp nodig bij het opzetten van jouw Google Ads campagnes? Neem contact met ons op.

Waar zie jij kansen of uitdagingen?

Tijd voor een afspraak!

Naam
E-mailadres of telefoonnummer
Verstuur
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Luc Visser
SEO expert
Wil jij met onze expert sparren?
]